I går, torsdag, var det dags för Kommissionen för jämlik vård att hålla sitt seminarium i Almedalen. Kommissionen, där Cancerfonden är delaktig, har precis släppt en rapport som summerar ojämlikheten i vården. Exempelvis tvingas var 12:e kvinna som opereras för bröstcancer i Jämtland göra en ny operation på grund av komplikationer, medan detta bara drabbar var 127:e i Uppsala.
Men skillnaderna inom landstingen kan vara ännu större. Det handlar då delvis om skillnader i hälsa mellan olika socioekonomiska grupper.
- Nästan 3 000 människor dör varje år i Sverige för att de har fel utbildning, sade Ilija Batljan, kommissionens ordförande och före detta kommunalråd.
Under paneldebatten poängterades att det är behovet av vård som måste styra, inte patientens möjlighet att ta sig fram i systemet.
Förebyggande insatser måste riktas till dem som behöver dem bäst och det måste vara möjligt att hitta rätt i vården även för dem utan hög utbildning, med annat modersmål än svenska och för äldre utan datorvana. Ibland kanske sjukvården även måste söka upp svagare grupper som söker vård för sent.
De regionala cancercentrumen, som arbetar för regional och nationell samordning av cancervården, beskrevs också som en förebild för andra sjukdomsgrupper.
Ilija Batljan avslutade seminariet med att utlova en slags FASS för jämlik vård. Alltså en handbok, som liknar den klassiska boken som läkare använder när de förskriver mediciner.
- Den ska innehålla problembeskrivning, diagnos och behandling, sade han.
Tanken är alltså att identifiera ett problem, där ojämlikhet finns, och föreslå en lösning som till exempel har visat sig fungera i något landsting. På så sätt skulle denna ”FASS” kunna bli ett sätt att göra uppföljningar och sprida goda förebilder.
- Då kan man inte gömma sig bakom att man inte vet hur man gör, sade Ilija Batljan.