Nu är det återigen dags för en viktig del av Cancerfondens verksamhet: de nio prioriteringskommittéernas möten som började i måndags. Det är där alla forskares ansökningar om pengar diskuteras, jämförs och prioriteras i förhållande till varandra. Kommittéerna utgörs av en imponerande samling experter, erkända forskare från hela landet och ibland från andra nordiska länder.
– Det är jättespännande att ta del av de idéer som finns i forskarsamhället, och se den fantastiska motivation som många har. Och väldigt tillfredsställande hur väl kommittéerna satt sig in i ansökningarna, kommer med konstruktiv kritik men alltid lyckas enas, säger Anna Karlsson, som är vetenskaplig sekreterare på Cancerfonden, under en paus.
Ansökningarna skickas in under våren av förhoppningsfulla forskare, för att sedan läsas av kommittéernas ledamöter under sommaren. Sammanlagt har över 400 ansökningar kommit in och pappersstaplarna på sammanträdesbordet brukar vara höga. I år har experterna för första gången kunnat ligga i hängmattan och läsa ansökningarna på elektronisk läsplatta, vilket kanske kan spara papper i framtiden.
Oavsett om den sker på läsplatta eller papper, så är kommittéernas granskning hård men rättvis. Den följer ett bestämt mönster och har ett slags poängsystem som tar hänsyn till bland annat forskarens kompetens och hur relevant projektet är för cancer. Huvudstrategin är att finansiera högkvalitativa forskningsprojekt, oavsett inriktning eller cancerform.
Ungefär 30-35 procent av ansökningarna brukar få del av pengapåsen, och tack vara alla gåvor till Cancerfonden kan vi i år dela ut totalt 401 miljoner kronor.
– Det är mycket pengar och det är roligt att insamlingen går så bra. Men forskning är dyrt, vi är inte framme än, säger Anna Karlsson.
I november är det dags för Cancerfondens forskningsnämnd att fatta det slutgiltiga beslutet om vilka forskare som får pengar. Projektets kvalitet är det som avgör – och framgångsrik forskning inom ett område ger ofta resultat som är användbara även för andra områden. Så pappershögarna på konferensbordet bådar gott inför framtiden!