I går var en stor dag här på Cancerfonden. Då tog Cancerfondens forskningsnämnd beslut om vilka forskningsprojekt som får anslag nästa år och vilka forskare som får anslag för så kallade forskarmånader. Ordförande Klas Kärre kunde med glädje berätta att det blir en rekordutdelning på 355 miljoner kronor, vilket kan jämföras med fjolårets 339 miljoner.
– Det är tack vare gåvor från privatpersoner och företag som vi kan finansiera 450 forskningsprojekt om året. Det är extra glädjande att i år se att så många unga forskares forskningsprojekt håller en så hög kvalitet, säger Klas Kärre.
Hela 132 miljoner kronor går till nya ansökningar, vilket är en ökning med tre miljoner sedan förra året. Resterande miljoner går till forskningsprojekt som Cancerfonden beviljat sedan tidigare år (de flesta projekten är på tre år).
– I år är det 49 nykomlingar som får anslag från Cancerfonden. Det är ett styrkebesked från svensk cancerforskning, säger Klas Kärre.
Här är listan på beviljade anslag
Se videointervju med Klas Kärre om anslagsutdelningen
Så här fördelas anslagen till forskningsprojekt per lärosäte:
- Karolinska Institutet: 147 miljoner kronor
- Lunds universitet: 59 miljoner kronor
- Göteborgs universitet: 46 miljoner kronor
- Uppsala universitet: 45 miljoner kronor
- Umeå universitet: 24,5 miljoner kronor
- Linköpings universitet: 12,7 miljoner kronor
- Stockholms universitet: 9,5 miljoner kronor
- Övriga lärosäten: 6,3 miljoner kronor
Så här går Cancerfondens anslagsutdelning till
Cancerfondens forskningsanslag utses i nationell konkurrens. Det innebär att Cancerfonden låter alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform. De främsta forskningsprojekten får anslag, det vill säga de med störst chans att nå framgångsrika resultat.
Anslagsutdelningen nu i november är Cancerfondens största, i den ingår forskningsprojekt (350 miljoner kronor) och anslag till forskarmånader. Nästa utdelning blir i mars då Cancerfonden beviljar anslag till forskartjänster.
Tack till er alla som gör detta möjligt!