I fredags höll Kommissionen för jämlik vård seminarium i Folkets Hus i Stockholm. Kommissionen, som Cancerfonden och LIF tagit initiativ till, arbetar för att öka medvetenheten om de skillnader som finns mellan olika landsting och mellan olika socioekonomiska grupper när det gäller tillgång till den bästa vården.
Kommissionen ska också ge förslag på lösningar, och i fredags låg fokus på de goda exempel som finns – och som borde spridas till fler landsting. Exempelvis presenterades projektet ”Ta med en vän” där man i socioekonomiskt utsatta Göteborgsförorter som Angered har lyckats att öka deltagandet i screening för att förebygga livmoderhalscancer på ett imponerande sätt.
En annan fråga som lyftes fram var patientens rätt till second opinion. Alla patienter som har en livshotande sjukdom som cancer har rätt att få en andra bedömning av en annan läkare. Det egna landstinget har en skyldighet att bekosta detta, även om man måste resa till ett annat landsting.
Genom att stärka patientens möjligheter att välja vård i andra landsting skulle en del regionala skillnader kanske kunna utjämnas, vilket lyftes fram i Patientmaktsutredningen i somras.
– Men ofta hänger det på utbildning och kontakter om man slåss för sina rättigheter eller ej, sade läkaren Anders Milton, ledamot i kommissionen och tidigare regeringens psykiatrisamordnare.
Han framhöll landstingspolitikernas stora ansvar, att verkligen vara företrädare för patienterna och inte för det lokala sjukhuset. Inte sällan sätts ”landstingsapparaten” före de enskilda patienterna, menade han.
Frågan om landstingen är den optimala formen att styra sjukvården, som lyfts av bland andra socialminister Göran Hägglund i Expressen, diskuterades också.
Kommissionens ordförande Ilija Batljan, själv före detta landstingspolitiker, ansåg att frågan måste utredas noggrant.
– För mig är det inte självklart att landstingen ska leva – det är beroende av om de klarar av att ge även lågutbildade personer i Norrland bästa möjliga vård. Det är patienten som är det viktiga och inte organisationsformen, sade han.