Cancerfonden introducerar en forskarutbildning med särskild inriktning på cancerområdet. Cancerfondens forskarskola, som utbildningen kallas, kommer att bedrivas på fem universitet.
– Målsättningen med våra forskarskolor är att få doktorander och blivande forskare att bli ännu bättre förberedda på att bidra till framtidens cancerforskning. Det är just för att säkerställa att vi kan upprätthålla den höga kvalitet i forskningen som vi har i dag som vi investerar i forskarskolor, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Ett antal kurser under en doktorandutbildning är obligatoriska. Cancerfondens forskarskola ger tilläggskurser som enbart riktar sig till blivande cancerforskare. Genom ett nära samarbete mellan medverkande lärosäten får deltagarna möjlighet att tidigt bygga ett starkt nätverk med andra forskare inom cancerområdet.
– Ett ökat samarbete brukar resultera i bättre forskningsresultat, då idéer och koncept korsbefruktar varandra, säger Klas Kärre.
Fem universitet kommer att erbjuda forskarskolor inom ramen för två samarbeten: Nationella Forskarskolan för Klinisk Forskning, där Karolinska Institutet Solna och Uppsala och Linköpings universitet samarbetar, samt Cancer Research South, där Göteborgs och Lunds universitet ingår.
Cancerfonden delar under 2014 ut 415 miljoner kronor till svensk cancerforskning, varav 33 miljoner går till forskartjänster och forskarmånader. I november tillkännages vilka forskningsprojekt som får anslag.
För mer information om forskningsanslagen, kontakta: Petra Rosén, pressekreterare Cancerfonden, petra.rosen@cancerfonden.se.
