Cancerfonden samlar in pengar i kampen mot cancer. Så långt är de flesta med på noterna. Men vad händer egentligen med pengarna som samlas in? En väldigt viktig fråga, som vi svarar på dagligen i alla möjliga sammanhang – till exempel i möten med våra generösa givare och i samtal med patienter.
Det korta svaret är att pengarna går till forskningsfinansiering, kunskapsspridning och opinionsbildning.
- Sedan Cancerfonden grundades 1951 har vi – utan statliga bidrag – kunnat dela ut närmare 8 miljarder kronor till svensk cancerforskning, anslag för ungefär 450 forskningsprojekt om året.
- Vi sprider kunskap om cancersjukdomar, behandlingar, forskning och om livsstilens betydelse för uppkomst av cancer.
- Vi driver cancerfrågan i Sverige, bland annat genom att uppmärksamma våra politiker på orättvisor i cancervården.
Och pengarna kommer fram. Vi kan stolt berätta att Cancerfondens insamlings- och administrationskostnader (så kallat SI-tal) i fjol låg på under 15 procent av intäkterna för året. Ett fint kvitto för givarnas pengar.
När de nyfikna frågorna blir mer detaljerade är det knivigare att ge snabba svar. Då är det bra att kunna titta i årsberättelsen för året som gått. I årsberättelsen för 2012, som vi släppte i våras, hittar du bland annat hur mycket anslag som forskning om olika cancerformer har fått.
”Men det är inte bara forskningsfinansieringen som rönt framgångar”, påpekar vår generalsekreterare Stefan Bergh i förordet. ”Vi har även lyckats väl i vårt andra viktiga uppdrag – påverkansarbetet. För att vi ska nå vår vision att besegra cancer är arbetet med prevention av största vikt. Under året har vi därför fokuserat på livsstilsfrågorna rökning, solning, fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och alkoholkonsumtion.”
Publikationen innehåller naturligtvis även själva årsredovisningen, där du kan syna hur våra intäkter har fördelats. Läs den gärna. Här hittar du årsberättelse och årsredovisning i blädderbar webbversion.