Vi som jobbar nära cancerfrågan får ofta frågor om statistik, exempelvis hur många som insjuknar i cancer varje år. I Cancerfondsrapporten 2014 finns svaret – och siffror om mycket annat som är värt att veta om cancer i Sverige, Europa och världen.
Minst en av tre som lever i Sverige i dag kommer någon gång under livet att få en cancerdiagnos. År 2012 fick 54 447 personer, något fler män än kvinnor, ett cancerbesked. Naturligtvis är det alldeles för många, men det är viktigt i sammanhanget att väga in hur många som faktiskt klarar sig.
Överlevnaden har mer än fördubblats de senaste 60 åren då Cancerfonden har varit med och finansierat svensk cancerforskning. Den relativa 10-årsöverlevnaden, som vi ofta jämställer med bot, är 65,2 procent för män och 65,7 procent för kvinnor.
Tidig upptäckt, bättre diagnostik och behandling gör att fler och fler kan leva med en cancerdiagnos. I slutet av år 2011 levde 440 422 personer, 199 507 män och 240 915 kvinnor, som fått en cancerdiagnos någon gång sedan 1958 då cancertumörer började registreras i Sverige. Många var friska, andra levde med kronisk sjukdom.
Diagram: Fler får cancer men dödligheten minskar
Yngre människor får också cancer men risken att drabbas ökar betydligt med stigande ålder. Då vi lever allt längre i vårt land är det lätt att se vilken tuff utmaning cancervården står inför. År 2030 kommer mer än två miljoner människor i Sverige vara över 65 år gamla. 317 000 personer beräknas då ha fått en cancerdiagnos de senaste fem åren, en ökning med 70 procent jämfört med i dag.
Diagram: Antalet som får cancer varierar med åldern
Här hittar du hela Cancerfondsrapporten i blädderbar webbversion.
