I går presenterade Socialdemokraterna fyra vallöften på Dagens Nyheters debattsida, och utlovade två miljarder extra till höjd kvalitet och mer personal i vården. Ett av vallöftena är riktat direkt till cancerpatienter; att behandling ska ges senast inom fyra veckor. Socialdemokraterna utlovar även ett system för att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig med lön under studietiden. Också det är viktigt för cancervården som har brist på många olika specialister, vilket vi poängterar i senaste Cancerfondsrapporten. I DN-artikeln, signerad Stefan Löfven, Lena Hallengren och ledande politiker från 21 regioner och landsting, berörs även ett annat viktigt område: behovet av mer forskning och innovation i sjukvården.
Det är bra att både bristen på specialister och de långa väntetiderna lyfts, eftersom de till viss del hänger ihop. Men den riktigt intressanta frågan är nu hur dessa vallöften ska infrias, här ges inga klara besked. Varken Socialdemokraterna eller någon annan tror nog att två miljarder kronor löser alla problem. Det här är frågor som kräver en långsiktig och genomarbetad lösning. Därför är det bra att ansvariga politiker på såväl riks- som landstingsnivå står bakom förslagen.
Det verkar som att vi i Sverige nu närmar oss fastställda väntetider i någon form. Regeringen, som redan för ett par månader sedan presenterade en tvåmiljarderssatsning till cancervården, har i dagarna bjudit in till en hearing om hur ledtiderna inom cancervården ska kortas.
Tid är en kritisk faktor. Dels kan den ha betydelse för hur behandlingen lyckas, dels är det en psykisk påfrestning för patienter att behöva vänta. Omotiverat långa väntetider får aldrig förekomma, men att införa just fyra veckor för alla de cirka 200 cancerformer som finns tror vi inte är bästa vägen framåt. I stället föreslår vi i Cancerfondens intressepolitiska program att fastställda ledtider i vårdkedjan anpassas efter de olika diagnoserna.
Cancerfonden välkomnar dock diskussionen kring väntetider och ser fram emot ett nära samarbete med politiker och sakkunniga i det fortsatta arbetet med att utveckla cancervården.
