Så här i mitten av december är det populärt att reflektera över det gångna året. Det gäller också hos oss på Cancerfonden. Här kommer en tillbakablick och ett axplock av de opinionsfrågor som vi arbetat med.
2014 är året då cancerfrågan seglade upp till toppen på den mediala dagordningen. Krav på kortade vårdtider blev politiskt slagträ under supervalåret 2014. Frågan exploderade i och med SVT:s granskning av vårdköerna i början av året. Granskningen #dinröst pågick under fem hela veckor och visade på kraftiga skillnader runt om i landet. Skillnader som för en cancersjuk kan vara en fråga om liv och död.
Detta följdes upp såväl i regionala som rikstäckande medier. I anslutning till vår publicering av årets Cancerfondsrapport i början av april skrev företrädare för Cancerfonden en debattartikel om hur cancervården hotas av stor personalbrist. Dåvarande alliansregeringen meddelade den 3 april att man skjuter till 2 miljarder kronor under åren 2015-2018 för att förkorta väntetiderna till cancervården. Och den 17 juni mötte Socialdemokraterna upp Alliansens löfte. På DN Debatt skriver de ”Vårt löfte: behandling mot cancer inom fyra veckor”. Två extra miljarder skulle satsas på vården.
Närmare valdagen ökade inslaget av valfläsk. Med en månad kvar till riksdagsvalet presenterade Alliansen inom landstinget i Östergötland ett eget valmanifest som fick rikstäckande genomslag. Östgötarna lovar cancervård inom 21 dagar vilket kan jämföras med Socialdemokraternas 28 dagar. I Almedalen, första veckan i juli, dammade sedan socialminister Göran Hägglund av den nygamla frågan om att skrota landstingen och förstatliga sjukvården.
Trots rådande politisk turbulens har tidig diagnos fortsatt att vara i fokus även efter valet. Exempelvis blev det stort genomslag för lungcancerförbundet Stödets artikel i DN Debatt, från början av november, där man föreslår screening av lungcancer hos riskgrupper. Tio dagar senare publicerade DN Debatt, i anslutning till den första internationella pankreascancerdagen, en artikel skriven av överläkare Ralf Segersvärd om hur ”otillständiga väntetider i vården” orsakar att pankreascancer (bukspottkörtelcancer) växer och hinner sprida sig innan patienten får behandling.
Cancerfonden har även drivit flera andra frågor under året, inte minst inom preventionsområdet. Ett bra exempel är arbetet för att få färre unga att börja röka. Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh har, på debattplats i SvD, krävt förbud för exponering av tobaksprodukter.
- Vi har också drivit frågan om att öka antalet idrottstimmar från två till minst tre i veckan. I dag finns det vetenskapliga bevis för att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för flera cancerdiagnoser.
- Tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har Stefan Bergh, i Dagens Medicin, pekat på hur tusentals människor i Sverige går en för tidig död till mötes på grund av ohälsosamma levnadsvanor.
- Med Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige, har vi skrivit regionala debattartiklar som visar hur antalet cancerfall ökar runt om i Sverige.
Vi har också uppmärksammat hur den viktiga registerforskningen nu hotas av en ny EU-förordning. Om detta skrev representanter för Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden på SvD Brännpunkt i november.
Nu går vi in i 2015. En turbulent omvärld och ett fortsatt osäkert parlamentariska läge till trots – aktualiteten i de frågor som Cancerfonden arbetar med kommer knappast att minska.
