Rökstopp, fysisk aktivitet, en balanserad kost, minskad alkoholkonsumtion och skugga i stället för sol. Det är receptet som skulle kunna rädda många tusen människor i Sverige från att insjukna och dö i cancer. Cancerfonden uppskattar att en hälsosam livsstil skulle kunna minska antalet cancerfall med en tredjedel, vilket innebär 7 000 färre dödsfall varje år. Det framgår i Cancerfondsrapporten 2014.
År 2030 beräknas antalet cancerdrabbade vara omkring 70 procent fler än i dag. För att vända denna negativa trend behövs, förutom kloka livsstilsval, förebyggande insatser från samhället. En god idé är att börja med barnen. Genom en hälsosam kost i skolan och lek och idrott dagligen, kan goda vanor skapas som minskar risken för cancer senare i livet.
Medborgarna positiva till samhällsinsatser
Under 2013 lät Cancerfonden göra en undersökning där nära 4 000 personer intervjuades om kunskaper och förhållningssätt till cancerrisker. Tre av fyra var medvetna om att man genom sin livsstil kan påverka risken för cancer. Många var positiva till olika åtgärder på samhällsnivå. Exempelvis ansåg 65 procent att fler idrottstimmar i skolan är ett mycket bra förslag.
Övervikt och fetma är riskfaktorer för exempelvis bröstcancer, njurcancer och matstrupscancer. Undersökningen visade att 65 procent trodde att det går att minska risken för cancer genom att undvika övervikt och fetma, medan 45 procent trodde att 30 minuters daglig motion minskar risken. Samtidigt uppgav 22 procent att de inte motionerade alls.
Hudcancer är den diagnosgrupp som ökar mest, och malignt melanom skördar varje år över 500 liv. Ett klart samband finns mellan hudens exponering för UV-ljus och risken att utveckla hudcancer. 92 procent av de tillfrågade visste att exponering för UV-ljus i stor utsträckning påverkar cancerrisken. Ändå var det 71 procent av dem som solade ofta som ansåg sig själva vara hälsosamma. Barn och ungdomar är särskilt känsliga för UV-strålning. Därför är det angeläget med en lagstiftad 18-årsgräns för solariesolning, något som stöds av alla riksdagspartier och av över 80 procent av de svarande i undersökningen.
Rökning är den enskilt största riskfaktorn för att utveckla cancer. Trots att 97 procent av de svarande var medvetna om detta röker 11 procent* av de vuxna dagligen. Nästan en miljon människor ökar därmed sin risk att få cancer i bland annat lungor, munhåla och strupe, lever och tjocktarm. Bland gymnasieelever i årskurs två är andelen rökare hela 25 procent för pojkar och 31 procent för flickor.
Diagram: Så svarar folket
Läs hela Cancerfondsrapporten i blädderbar webbversion.
*Källa: Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät 2013
