Quantcast
Channel: Cancerfonden bloggar » Cancerfonden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 128

Almedalen 2014: Politiker, anhöriga och forskare debatterade på Cancerdagen

$
0
0

Filippa Reinfeldt (M), Jonas Andersson (FP), Anna-Karin Klomp (KD), Christer Jonsson (C), Helene Öberg (MP), Håkan Jörnehed (V) och Lena Hallengren (S) i paneldebatt på Cancerdagen. Moderator: Nedjma Chaouche. Foto: Ulrika Finnberg.

Salen på högskolan i Visby var full när Cancerfonden och Regionala cancercentrum i går anordnade Cancerdagen. De tre seminarierna med paneldebatter med ett stort antal politiker väckte stort intresse och vi kan konstatera att cancervården har börjat segla upp som en valfråga.

Cancerpatienten – alltid någon annans ansvar?

”Här sägs att patienten ska sättas i centrum
så sätts dom tvärtemot mest i nåt jädra väntrum.
För vittnesmål hörde vi alla här i salen
att kontinuiteten finns – men bara i journalen”

Så sammanfattade skådespelaren och proffsrimmaren Jacke Sjödin ett allvarligt ämne med en glimt i ögat: Vem tar egentligen ansvar för patienten, hela människan, i cancervården?

Britt-Marie Ahrnell. Foto: Ulrika Finnberg.

Seminariet inleddes av Britt-Marie Ahrnell, som beskrev sin man Rolfs smärtsamma resa genom vården. Hennes förslag att återinföra ”patientansvarig läkare” fick stort stöd av både publiken, och av Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och flera andra i panelen.

Britt-Maries berättelse om otaliga läkare och icke-existerande kontinuitet är inte unik, men publiken fick också höra exempel på att vården kan fungera väldigt bra.

– Det är viktigt med ett team, där flera läkare hjälps åt, där man inte släpper bollen, sade Beatrice Melin, chef för Regionalt cancercentrum Norr.

Stödet var starkt för ”patientansvarig läkare”. Foto: Ulrika Finnberg.

Framtidens cancervård – vad säger politikerna?

Därefter radade politiker från sju riksdagspartier upp sig för att tala om vad de vill göra för cancervården efter valet. En aktuell fråga är hur mycket statlig styrning som behövs för att lösa exempelvis ojämlikheten i vården. De flesta var dock emot att riva upp landstingsstrukturen, något som socialminister Göran Hägglund vill utreda.

– Det fungerar inte optimalt i dag, att tillgång på behandling skiljer sig åt är oacceptabelt. Men att avskaffa landstingen är att lägga fokus och energi på fel saker, sa Filippa Reinfeldt (M).

”Cancer ska ses som en akutsjukdom”, sa Lena Hallengren (S). Foto: Ulrika Finnberg.

Hon fick medhåll från andra änden av den politiska färgskalan, Håkan Jörnehed (V):

– En stor omorganisation är inte vad vården behöver. Dessutom är skillnaderna inom landstingen också stora. Vi vill ha jämlik vård ur ett klass- och könsperspektiv också, sa han.

Flera av politikerna var ändå inne på att det kan behövas ökad statlig styrning. Socialdemokraternas Lena Hallengren vill att riktlinjer från till exempel Socialstyrelsen blir mer tvingande, och att cancer ska ses som en akutsjukdom.

– Vi vill ha en vårdgaranti för cancer så att det inte ska ta mer än fyra veckor innan man får behandling, sa hon, men fick mothugg:

– Problemet är att vi då tappar bort hela prioriteringsdebatten. Vissa behöver behandling dagen efter diagnos, andra kan vänta längre, sa Jonas Andersson (FP).

Cancerforskning – karriärvägen som försvann

Nästa seminarium handlade om varför forskningen sackar efter i svensk sjukvård. Brist på tid för läkare och annan vårdpersonal beskrevs som en viktig orsak. Det illustrerades på skämtsamt allvar av Jan Zedenius, biträdande vetenskaplig sekreterare i Cancerfonden och tidigare verksamhetschef:

– Tjena Robban, det är Janne. Jag har några operationssalar att bemanna, du har ju ’forskningsledigt’ men du skulle inte kunna ställa upp…? sa han i ett låtsat mobilsamtal till en medarbetare.

Operationer får i princip alltid gå före forskning. Det är visserligen naturligt, men ställer till problem. Peter Honeth, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, var bekymrad.

– I längden kan sjukvården inte hålla kvalitet utan att satsa på sin egen utveckling, sa han.

Ibrahim Baylan (S) poängterade att det är viktigt med en tillräcklig bemanning, bland annat på sjuksköterskesidan, för att forskningen ska hinnas med.

– Dessutom behöver vi tänka framåt – vi behöver fler matte- och NO-lärare för att få läkare i framtiden, sa han.

Foto: Ulrika Finnberg


Viewing all articles
Browse latest Browse all 128

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!